Tanssiurheilu

Eemeli Tusa - Nita Ronkainen

Tanssi on yksi vanhimmista liikuntamuodoista. Sen juuret ovat viime vuosisadalla järjestetyissä tanssikilpailuissa. MM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1909. Tanssiurheilun harrastajia kilpailutasolla on koko maailmassa noin 300 000. Suomen tanssiurheiluliitto on perustettu 1976. TanssiDans ry perustettiin 1998.

Tanssiurheilulla tarkoitetaan Suomessa kansainvälisen käytännön mukaisten vakiotanssien ja latinalaistanssien (WDSF) sekä erillislajeina Rock'n'Rollin ja Boogie-Woogien (WRRC) harrastamista kunto- tai kilpaurheiluna. Käytetään myös nimitystä kilpatanssiurheilu tai lyhyesti kilpatanssi.

Leo Pusa - Reetta Antila. Finland Open 8.3.2015. Kuva Jochen Römling Beauty in Frames (www.beauty-in-frames.com/)

Vakiotanssit

Tanssiopetus aloitetaan englantilaisella valssilla ja quickstepillä. Taitojen karttuessa tulevat kuvaan mukaan tango, wieninvalssi ja foxtrot.


Englantilainen valssi
Hitaassa eli englantialaisessa valssissa liikutaan pehmein ja luistavin, luonnollisen kävelyn askelein. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.

Tango
Tango on kotoisin Argentiinasta, missä sitä tanssittiin Buenos Airesin slummeissa 1880-luvulla. Tango saapui Suomeen 1913 ja se vakioitiin kilpatanssiksi 1929. Tyypillistä tangolle on tanssin iskevyys ja terävät käännökset. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 33 tahtia minuutissa.

Wieninvalssi
Wieninvalssi sisältää vain muutamia peruskuvioita. Se on ainoa kilpatanssi, jota tanssitaan rajoitetuin kuvioin. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 60 tahtia minuutissa.

Foxtrot
Amerikasta peräisin oleva foxtrot on saanut vaikutteita jazzista ja one stepistä. Foxtrotia pidetään teknisesti vaativimpana vakiotanssina. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.

Quickstep
Two stepistä alkunsa saanut quickstep on saanut vaikutteita charlestonista ja nopeasta foxtrotista. Se on nopea ja liikkuva tanssilaji. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa.

Latinalaiset tanssit

Latinalaisten harrastus alkaa sambasta, cha cha:sta ja jivestä. Rumba ja paso doble tulevat ohjelmaan noin kahden vuoden kuluttua harrastuksen aloittamisesta.

Samba
Brasilialainen samba sai nykymuotonsa kilpatanssina 1940-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa.

Cha cha
Cha cha tuli Kuubasta Amerikan kautta Eurooppaan. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.

Rumba
Rumba on cha chan tavoin peräisin Kuubasta. Se levisi Eurooppaan 1920-luvulla. Rumba, kosiotanssi, on hitain ja tunnelmallisin latinalaistanssi. Se vaatii notkeutta ja vartalon hallintaa. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 27 tahtia minuutissa.

Paso doble
Paso doble on espanjalaisesta kansantanssista kehittynyt marssityylinen tanssi. Sitä oli tapana soittaa härkätaistelujen alkuseremonioissa. Tanssissa mies on matadori ja nainen muleta. Ranskalaiset vakioivat paso doblen 1930-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 62 tahtia minuutissa.

Jive
Nuorin latinalaistanssi tuli Eurooppaan 2. maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden mukana. Siinä on vaikutteita swingistä ja jitterbugista. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 44 tahtia minuutissa.

Lisenssi

Kilpailijoiden tulee maksaa lisenssi ennen vuoden ensimmäistä kilpailua. Lisätietoja Tanssiurheiluliiton sivuilla.