Tanssiurheilu

 

TanssiDans ry on Kirkkonummella toimiva urheiluseura, jonka tavoite on edistää tanssiharrastusta ja -urheilua.

 

Tutustu opetusryhmiimmetutustu tanssinopettajiimme

Tanssiurheilu

Tanssi on yksi vanhimmista liikuntamuodoista. Sen juuria löytyy myös viime vuosisadalla järjestetyissä tanssikilpailuissa. MM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1909. Tanssiurheilun harrastajia kilpailutasolla on koko maailmassa noin 300 000. Suomen tanssiurheiluliitto on perustettu 1976. TanssiDans ry on perustettu 1998.

Tanssiurheilulla tarkoitetaan Suomessa kansainvälisen käytännön mukaisten vakiotanssien ja latinalaistanssien (WDSF) sekä erillislajeina Rock’n’Rollin ja Boogie-Woogien (WRRC) harrastamista kunto- tai kilpaurheiluna. Näistä käytetään myös nimitystä kilpatanssiurheilu tai lyhyesti kilpatanssi.

Vakiotanssit

Tanssiopetus aloitetaan englantilaisella valssilla ja quickstepillä. Taitojen karttuessa tulevat kuvaan mukaan tango, wieninvalssi ja foxtrot.

Englantilainen valssi

Hitaassa eli englantialaisessa valssissa liikutaan pehmein ja luistavin, luonnollisen kävelyn askelein. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.

Tango

Tango on kotoisin Argentiinasta, missä sitä tanssittiin Buenos Airesin slummeissa 1880-luvulla. Tango saapui Suomeen 1913 ja se vakioitiin kilpatanssiksi 1929. Tyypillistä tangolle on tanssin iskevyys ja terävät käännökset. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 33 tahtia minuutissa.

Wienin valssi

Wieninvalssi sisältää vain muutamia peruskuvioita. Se on ainoa kilpatanssi, jota tanssitaan rajoitetuin kuvioin. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 60 tahtia minuutissa.

Foxtrot

Amerikasta peräisin oleva foxtrot on saanut vaikutteita jazzista ja one stepistä. Foxtrotia pidetään teknisesti vaativimpana vakiotanssina. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.

Quickstep

Two stepistä alkunsa saanut quickstep on saanut vaikutteita charlestonista ja nopeasta foxtrotista. Se on nopea ja liikkuva tanssilaji. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa.

Latinalaistanssit

Latinalaisten harrastus alkaa sambasta, cha cha:sta ja jivestä. Rumba ja paso doble tulevat ohjelmaan noin kahden vuoden kuluttua harrastuksen aloittamisesta.

Samba

Brasilialainen samba sai nykymuotonsa kilpatanssina 1940-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 50 tahtia minuutissa.

Cha cha

Cha cha tuli Kuubasta Amerikan kautta Eurooppaan. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia minuutissa.

Rumba

Rumba on cha chan tavoin peräisin Kuubasta. Se levisi Eurooppaan 1920-luvulla. Rumba, kosiotanssi, on hitain ja tunnelmallisin latinalaistanssi. Se vaatii notkeutta ja vartalon hallintaa. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 27 tahtia minuutissa.

Paso doble

Paso doble on espanjalaisesta kansantanssista kehittynyt marssityylinen tanssi. Sitä oli tapana soittaa härkätaistelujen alkuseremonioissa. Tanssissa mies on matadori ja nainen muleta. Ranskalaiset vakioivat paso doblen 1930-luvulla. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 62 tahtia minuutissa.

Jive

Nuorin latinalaistanssi tuli Eurooppaan 2. maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden mukana. Siinä on vaikutteita swingistä ja jitterbugista. Kilpailussa soitettava musiikki on tempoltaan 44 tahtia minuutissa.